Ergotherapie

Ergotherapie en fysiotherapie, het heeft duidelijke verschillen. Maar wat zijn deze verschillen eigenlijk? Fysiotherapie is gericht op conditietraining, spieropbouw en/of krachttraining. Daarentegen focust ergotherapie zich op het mogelijk maken van dagelijkse handelingen.

Wat is ergotherapie?

Iedereen verricht dagelijkse handelingen zoals koken, werken, aankleden of boodschappen doen. Veel van deze handelingen gaan automatisch, zonder erbij na te denken. Maar als dit om wat voor reden dan ook (lichamelijk of psychisch) moeizamer gaat, merk je pas hoe ingewikkeld een handeling kan zijn.  

De ergotherapeut zoekt samen met jou naar manieren om jouw dagelijkse handelingen in jouw woon- en werkomgeving weer naar tevredenheid uit te kunnen voeren. Ook wanneer jij overbelast dreigt te raken, bijvoorbeeld doordat je last hebt van een chronische ziekte, vermoeidheid of pijn, of doordat je mantelzorg verleent, kan de ergotherapeut jou op een praktische manier verder helpen.

Wanneer ga je naar de ergotherapeut?

Ergotherapeuten begeleiden niet alleen ouderen, maar ook volwassenen en kinderen. Een ergotherapeut helpt om de zelfstandigheid te vergroten. De ergotherapeut zoekt samen met jou naar verschillende manieren hoe je jouw dagelijkse handelingen weer goed kan uitvoeren. Werkgebieden van de ergotherapeut zijn:

Naast de brede doelgroep waar de ergotherapeut mee werkt, werken ze ook veel samen met verschillende disciplines. Bijvoorbeeld: geriatriefysiotherapeut, handtherapeut, logopedist en de huisarts.

Hoe werkt ergotherapie?

1

Hulpvraag in kaart brengen
De behandeling start met het bespreken van jouw persoonlijke situatie en hulpvraag. Ergotherapie is zorg op maat: de ergotherapeut gaat dus na wat voor jou belangrijk is en wat door jou als belastend/ hinderlijk wordt ervaren.

2

Handelingen observeren
Vervolgens gaat de ergotherapeut door middel van gesprekvoering en/of het observeren van handelingen in beeld brengen wat jouw mogelijkheden en beperkingen zijn. Waarna het behandelplan samen opgesteld wordt.  

3

Start behandeling
Zodra de hulpvraag in kaart is gebracht en de handelingen geobserveerd zijn, kan de behandeling beginnen. De ergotherapeut:

Tarieven

Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Sommige verzekeraars vergoeden meer in de aanvullende verzekering. Wil jij weten waar jij recht op hebt? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar! 

Ook zonder verwijzing van jouw huisarts of specialist kan je bij ons terecht, tenzij jouw verzekeraar dat anders omschrijft in de polisvoorwaarden. FysioZwolle heeft contracten met alle zorgverzekeraars.