Manuele Lymfedrainage

Manuele Lymfedrainage

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht, bijvoorbeeld het vervoer van zenuwprikkels. Het lymfestelsel (lymfevaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. 

Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden!

De methode Vodder

De Manuele Lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) sneller via de lymfebanen af te voeren. Het bijzondere van de methode Vodder is dat het niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.

De Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Het heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem en indirect door het dempen van het verhoogde stressniveau in het lichaam.

Wanneer Manuele Lymfedrainage

De Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Zo behandelen wij onder andere mensen met:

Hoe werkt Manuele Lymfedrainage?

1

Eerste gesprek
De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin onder andere duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert. De massage begint bij de lymfeklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfeklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat. Heeft de patiënt klachten buiten deze lymfekliergebieden dan zal daarop een gerichte specifieke behandeling volgen.

2

Start behandeling
Bij de Manuele Lymefdrainage, volgens de Vodder methode, wordt ritmisch een hele zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Vooral het ritme van deze ‘handgreep’ is erg belangrijk. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd. De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, vindt plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer.

Om dit laatste te bereiken, wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en is vrijwel pijnloos. 

Tarieven

Vanuit de basisverzekering van de zorgverzekering wordt mogelijk een vergoeding verstrekt vanaf de 21e behandeling als er sprake is van een chronische aandoening. Om voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking te komen, moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Er kan een vergoeding worden gegeven vanuit een aanvullende verzekering, indien je deze bij je zorgverzekeraar hebt afgesloten. 

Voor een vergoeding vanuit een aanvullende zorgverzekering geldt geen eigen risico, dit geldt wel voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Wil jij weten waar je recht op hebt? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar. 

Ben je benieuwd naar onze tarieven? Bekijk dan onze tarieven pagina!