Voorste kruisband

Voorste kruisband (VKB) letsel is een veelvoorkomende blessure bij sporters. Er zijn verschillende behandelopties voor deze blessure. Middels een operatie kan er een ‘nieuwe’ kruisband worden geplaatst.

De orthopedisch chirurgen en de sportfysiotherapeuten van bepaalde geselecteerde praktijken in de regio werken voor en na de operatie nauw samen. FysioZwolle is één van die fysiotherapiepraktijken. Dit betekent dat de behandelend sportfysiotherapeut een expert is op het gebied van revalidatie na een VKB-letsel.

Doel revalideren bij fysiotherapeut

Nadat jij bent ontslagen uit het ziekenhuis, ga je verder revalideren met de hulp van een sportfysiotherapeut. Het revalideren met de sportfysiotherapeut heeft als doel:

Fysiotherapie na operatie

Onder begeleiding van de sportfysiotherapeut werkt de revalidant zelf aan het herstel. Het behandelprogramma kent een duidelijke opbouw. Natuurlijk wordt er gewerkt naar terugkeer in de sport die werd beoefend voordat het letsel plaatsvond.

Je traint minstens 2-3 keer per week in de praktijk onder begeleiding van de sportfysiotherapeut. De trainingen bestaan aanvankelijk uit individuele therapiesessies. Verderop in het traject wordt ook een deel van de training groepsgewijs in de ‘kniegroep‘ uitgevoerd.

Intensief contact tussen de behandeld arts en de sportfysiotherapeut zorgt ervoor dat de revalidatie optimaal verloopt. Daarnaast worden er tussentijds testen afgenomen om de voortgang te monitoren. Het eindresultaat van deze operatie wordt voor een belangrijk deel bepaald door het behandelproces. Een voorste kruisband operatie is pas geslaagd na een succesvol verloop van het postoperatieve revalidatietraject.

Weer volledig fit voor spelsporten is iemand minimaal na 10 tot 12 maanden intensief trainen. Andere sporten zoals fietsen, hardlopen en zwemmen kan je vaak al eerder doen.

Voorste Kruisband Netwerk

De sportfysiotherapeuten van FysioZwolle zijn aangesloten bij het VKB Netwerk Zwolle. Dit betekent dat zij gespecialiseerd zijn in het revalideren na een kruisbandoperatie. Wil jij meer informatie over de voorste kruisband of over het netwerk? Klik dan op onderstaande button!