Oedeemtherapie

Oedeem-
therapie

Oedeemtherapie zorgt ervoor dat je minder vocht vasthoudt. Een ophoping van vocht in je lichaam noemen we lymfoedeem of kortweg oedeem. Vaak komt vochtophoping voor in armen en benen. De huid kan zelfs pijnlijk of tintelend aanvoelen.

Omdat het oedeem heel langzaam toeneemt, zullen in de meeste gevallen de symptomen geleidelijk ontstaan en pijnloos zijn. 

Pas later ontstaan er lichamelijke klachten, zoals: pijn, een vermoeid en zwaar gevoel, zwelling en beperkingen in het bewegen. Daardoor ontstaan er beperkingen in het dagelijks functioneren. Onze oedeemtherapeut helpt jou graag om je klachten te verhelpen of te verminderen!

Wat is oedeemtherapie?

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is gericht op het terugdringen van oedeem of het niet laten toenemen van oedeem. Het heeft als doel om de vochtregulatie te herstellen, zodat je weer normaal kan functioneren.

Wat doet een oedeemtherapeut?

Wat doet een oedeemtherapeut?

De oedeemtherapeut geeft jou persoonlijke begeleiding en de nodige zorg en aandacht om jouw klachten te verminderen. Oedeemtherapie kan de omvang en de pijnklachten die je ervaart verminderen. Onderdelen van de behandeling kunnen zijn:

Manuele Lymfedrainage: methode Vodder

De Manuele Lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) sneller via de lymfebanen af te voeren. Het bijzondere van de methode Vodder is dat het niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht. De Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar.

 Het heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem en indirect door het dempen van het verhoogde stressniveau in het lichaam.

Wil jij meer weten over Manuele Lymfedrainage? Bekijk dan de pagina!

Hoe werkt oedeemtherapie?

Hoe werkt oedeemtherapie?

1

Eerste gesprek
De oedeemtherapeut begint met een vraaggesprek. Er wordt tijdens dit gesprek gevraagd naar je klachten en de therapeut voelt waar de vochtophoping zit. Vervolgens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Aan de hand van dit eerste gesprek bepaalt de therapeut welke therapie het meest geschikt is. 

2

Start behandeling
Als deze behandeling voor jou geschikt is, gaan we van start! Op verschillende manieren stimuleren we de afvoer van het vocht.

3

Behandeling afronden
Ter afronding van de behandelperiode geven wij je adviezen en oefeningen mee naar huis. Op deze manier leer je zelf controle te krijgen over je klachten.

Tarieven

Wij helpen je graag om de vochtophoping te verminderen. Maar hoe zit dit met de tarieven voor de behandeling? De behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Als je deze behandelingen verbruikt hebt, worden de vervolgbehandelingen vergoedt vanuit de basisverzekering.

Heb jij hier vragen over? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar.

Benieuwd naar onze tarieven? Check deze dan op onze tarieven pagina.