Beweegprogramma MoveUP!

Wil jij je psychische en mentale gezondheid verbeteren? Dan is wellicht het MoveUp programma iets voor jou! Je bent zeker niet alleen: twee op de tien jongeren tussen de 12 en 25 jaar zitten niet lekker in hun vel. Jongeren staan voor uitdagingen zoals het afronden van studies en sociale druk. Hierdoor kunnen er depressieve symptomen ontstaan.

 

Depressie gaat vaak samen met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) zoals vermoeidheid of pijnklachten. Dit kan zorgen voor verminderde deelname aan activiteiten, hobby’s, school en werk. Het is wetenschappelijk bewezen dat bewegen helpt bij het verminderen depressieve klachten. Bewegen heeft een positieve invloed op je psychische symptomen, maar kan ook je lichamelijke klachten verminderen.

MoveUp! heeft als doel om jongeren met depressieve klachten en ALK in beweging te krijgen. Ontdek dat beweging leuk en goed voor je is en dat het je stemming positief beïnvloed!

Het is belangrijk om somberheid en pijn niet uit de weg te gaan, maar er juist ruimte voor te maken.

Wat is MoveUP?

Gedurende 12 weken train je met andere jongeren in de buitenlucht onder begeleiding van onze psychosomatisch fysiotherapeut. De training van een uur bestaat uit sport en spel. Daarnaast bespreken we in groepsverband factoren voor het volhouden van het nieuwe beweeggedrag. Dit doen we aan de hand van verschillende thema’s.

 

Voor wie is het?

Het beweegprogramma is voor jongeren van 16 tot 25 jaar met een milde tot matige depressie (DSM5) en aanhoudende lichamelijke klachten (ALK).

Wat is het doel?

Het doel is dat je ontdekt dat bewegen leuk en goed voor je is en dat het jouw stemming positief kan beïnvloeden.

Bij de intake gaan we individuele doelen opstellen. Deze doelen zijn gericht op het verbeteren van je fysieke en mentale conditie en de omgang met je klachten.

Intake

Nadat bijvoorbeeld de huisarts of POH-GGZ je heeft doorverwezen, plannen we een intake in. Tijdens dit intakegesprek stellen we samen een persoonlijk signaleringsplan op. In dit plan worden signalen beschreven waaraan onze therapeut kan herkennen dat het niet goed met je gaat en welke acties er dan ondernomen moeten worden. 

Blijkt na de intake dat dit programma niet passend voor je is, dan overleggen we met je huisarts welke zorg wel van toepassing kan zijn. Een andere optie is bijvoorbeeld PMT (psychomotorische therapie), een psychosomatische fysiotherapiebehandeling of een behandeling bij een sportarts. 

Inhoud programma

Tijdens het programma laten we de deelnemers kennismaken met de verschillende facetten van bewegen en sport. Het programma is opgebouwd uit verschillende thema’s. Elke 2 weken staat er een ander thema centraal. In totaal duurt het programma 12 weken. De invloed van gedrag staat gedurende het gehele programma centraal. 

Na afloop van het programma en om terugval te voorkomen, is er een folluw-up afspraak. Tijdens deze afspraak checken we samen hoe het met je gaat en of je in staat bent zelfstandig of met behulp van anderen het bewegen vol te houden.   

Vergoeding

Tot 18 jaar wordt het volledig vanuit de basisverzekering vergoed, daarna wordt het volledig of deels vanuit de aanvullende verzekering vergoed, afhankelijk van welke verzekering je hebt. Ben je ouder dan 18 jaar en heb je geen aanvullende verzekering? Dan betaal je in totaal €435,- voor de intake + het traject + de follow-up afspraak.

Aanmelden?

Wil jij zowel fysiek als mentaal aan jezelf werken? Je hebt een verwijzing van bijvoorbeeld de huisarts nodig om mee te mogen doen.

Wil je nog meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact op via info@fysiozwolle.nl of bel naar: 038 46 54 000

Wie geeft het?

Klarinda van Spijkeren - Russcher

Psychosomatisch fysiotherapeut i.o.