Duizeligheid

Iedereen is wel eens duizelig geweest. Toch is de klacht erg moeilijk te omschrijven. Vaak hebben mensen het over een draaiend gevoel, alsof de wereld om hen heen tolt. Soms wordt er ook een licht gevoel in het hoofd ervaren. Vaak gaat het gepaard met klachten als misselijkheid, braken en overmatig zweten. 

Duizeligheid is vooral lastig, maar het maakt je ook onzeker. Onze fysiotherapeuten helpen jou graag, zodat jij weer hetgeen kan doen wat je het liefst doet!

Hoe ontstaat duizeligheid?

Ons evenwichtsorgaan, gelegen in het binnenoor, bestaat uit 3 kanalen waarin zich vloeistof bevindt. Bij het bewegen van het hoofd beweegt deze vloeistof, wat door de hersenen wordt geregistreerd. De hersenen geven signalen aan de spieren, waardoor men in evenwicht blijft. Wanneer er een verstoring optreedt in het evenwichtsorgaan, komen de signalen niet goed door naar de hersenen. Vaak is dit een gevolg van vorming van oorkristallen in de kanalen. Dit kan een draaisensatie opleveren of de neiging tot omvallen.

Kenmerken van duizeligheid

Verschillende symptomen bij duizeligheid zijn:

Daarnaast zijn nekklachten vaak de aanleiding voor duizeligheid. Onze fysiotherapeuten kunnen dit effectief behandelingen door bijvoorbeeld hoog cervicale mobiliteit.

Oorzaak duizeligheid

Duizeligheid kan vele oorzaken hebben. Vandaar is het soms moeilijk om snel een diagnose te stellen.
Enkele oorzaken zijn:

De behandeling

1

Eerste gesprek
De fysiotherapeut begint met een vraaggesprek (intake). Hij wil weten wat voor klachten je voelt en waar je dit voelt.

2

Bewegingsonderzoek
Vervolgens vindt er een bewegingsonderzoek en een aantal testen plaats. Op basis hiervan kan jouw probleem vastgesteld worden, zodat de behandeling zo goed mogelijk op jouw klacht afgestemd kan worden.

3

Start behandeling
Als deze behandeling voor jou geschikt is, gaan we van start! De fysiotherapeut helpt jou door middel van bepaalde bewegingsmanoeuvres en/of oefenprogramma’s.

4

Behandeling afronden
Ter afronding van de behandelingen geven wij je adviezen en oefeningen mee naar huis zodat jij weer volledig kan functioneren!

Tarieven behandeling

Fysiotherapie zit gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Wat je precies vergoedt krijgt, hangt af van je leeftijd en de reden waarom je fysiotherapie krijgt. Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie vergoed. Ben je ouder dan 18 jaar zonder een chronische aandoening? Dan wordt de fysiotherapie niet vanuit de basisverzekering vergoed.

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan krijg je waarschijnlijk meer behandelingen vergoed. Ben je nieuwsgierig op hoeveel behandelingen je recht hebt? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar

In veel gevallen wordt duizeligheid behandeld door een manueel therapeut.

Lees op onze tarieven pagina wat een behandeling van een manueel therapeut kost.