Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysio- therapie

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gehele gebied van lage rug, bekken, buik en bekkenbodem. Het gaat daarbij niet alleen om vrouwen, maar ook om mannen en kinderen. De bekkenbodem dient een goede functie te hebben om de buikorganen te kunnen dragen, te kunnen openen en te kunnen sluiten. Bovendien dragen ze bij aan de stabiliteit van de bekken. 

De problemen ontstaan vaak uit onwetendheid of door een verkeerde manier van plassen of ontlasten en na een buik- of prostaatoperatie. Daarnaast kunnen de problemen samenhangen met zwangerschap, bevalling of de menopauze. Als de bekkenbodemspieren niet goed functioneren, kan je klachten krijgen. De bekkenfysiotherapeut helpt je graag van deze klachten af!

Wanneer ga je naar de bekkenfysiotherapeut?

Wanneer ga je naar de bekkenfysio-therapeut?

Klachten bij het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren, kunnen erg variëren. Er kunnen klachten ervaren worden door vrouwen, mannen en kinderen. Verschillende soorten klachten zijn: 

Hoe werkt bekkenfysiotherapie?

Hoe werkt bekkenfysio-therapie?

1

Eerste gesprek en onderzoek
Tijdens een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek wordt jouw probleem in kaart gebracht. Als er verder onderzoek van de bekkenbodemspieren nodig is, kan er een inwendig onderzoek gedaan worden.

Daarnaast is het mogelijk met speciale apparatuur de bekkenbodemspieractiviteit te onderzoeken. Naast de uitleg van jouw bekkenfysiotherapeut zijn er ook folders beschikbaar met uitgebreide uitleg over verschillende vormen van onderzoek en behandeling. Jij kan natuurlijk altijd vragen stellen op jouw afspraak. Er wordt veel waarde gehecht aan een persoonlijk en vertrouwde sfeer, waarbij veiligheid, vertrouwen en privacy voorop staan.

2

Start behandeling
Na afronding van het onderzoek wordt er een bekkenfysiotherapeutische diagnose gesteld. Met deze diagnose wordt vervolgens in overleg met jou een behandelplan opgesteld. Wij helpen jou bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en zo de bewuste controle over jouw spieren weer te krijgen.

3

Behandeling afronden
Ter afronding van de behandelingen geven wij je adviezen mee, zoals over:

Seksuologie in de bekkenfysiotherapie

Seksuologie in de bekkenfysio-therapie

Ook klachten tijdens seks komen bij veel mensen voor. De klachten kunnen ontstaan vanaf het eerste seksuele contact, maar ook op een ander of later tijdstip. Klachten kunnen ontstaan na bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis, zoals een onvrijwillig contact of na een operatie. Maar ook op andere wijzen kunnen klachten aanwezig zijn en/of blijven. Het in kaart brengen van de specifieke problematiek en de mogelijkheden daarbij, staan centraal in de begeleiding. Ook het voorkomen van problematiek bij zowel volwassenen als tieners door middel van voorlichting en informatie hoort bij de begeleiding.

Klachten bij seks kunnen aanwezig zijn in de vorm van geen zin meer hebben, pijnklachten voelen, erectieklachten hebben, vaginisme, vroegtijdig orgasme, geen orgasme, vaginale geluiden, angst om te vrijen, urine verlies, etc. Vaak zijn deze klachten beïnvloedbaar, blijf er niet mee lopen.

Bij de behandeling van seksuele problemen is de bewustwording van de bekkenbodemspieren en uitleg van de lichamelijke veranderingen tijdens de seksuele opwinding de eerste stap. Ook worden er oefeningen gegeven om de bewustwording van het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren te verbeteren. Verder wordt er dieper ingegaan op de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten van seksualiteit.

Onze bekkenfysiotherapeut Evelien heeft binnen FysioZwolle de aantekening NVVS seksuologie (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie). Deze aanvullende kwalificatie is een kwaliteitskeurmerk, is merkenrechtelijk beschermd en voldoet aan de kwaliteitseisen van de NVVS. Deze eisen hebben betrekking op opleiding en werkervaring op het terrein van de seksuologie in relatie tot de bekkenfysiotherapie.

NIMOC methode (stuitpijn)

NIMOC is een uitwendige behandeling van het os coccygis, oftewel het herstel van de afwijkende stand van het stuitje. Dit gebeurt door middel van een heel milde, uitwendige beweging. De kortdurende mobilisatie wordt in een zithouding uitgevoerd en is bijna nooit pijnlijk of belastend voor de cliënt. Het stuitje kan door een val op je billen of een bevalling, een afwijkende stand krijgen. Dit kan kort geleden, maar soms ook heel erg lang geleden ontstaan zijn, waarbij de klachten langzaam verergeren. En wie is er als kind nu nooit van de glijbaan (te) hard op zijn billen/stuit terecht gekomen?

Deze NIMOC is een ‘nieuwe’ behandelmethode van de (bekken)fysiotherapeut voor het behandelen van de rug- en bekkenklachten, waaronder stuitpijn. Deze methode geeft een extra mogelijkheid voor de (bekken)fysiotherapeut om cliënten met stuitpijn, bekkenpijnklachten, liesklachten en anuskramp te behandelen; met verbazingwekkende resultaten. Daarnaast wordt er vermindering van klachten gezien bij cliënten met incontinentieklachten voor urine, ontlasting, seksuele pijnklachten en bij cliënten die moeite hebben om de urine of ontlasting kwijt te raken. Bovendien is er vermindering te zien bij rugklachten.

Tarieven

De behandelingen voor bekkenfysiotherapie worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Informeer eerst bij jouw zorgverzekering of je verzekerd bent voor bekkenfysiotherapie. Behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden betaald vanuit de basisverzekering. Urine incontinentie wordt 9 keer vergoed uit de basisverzekering.

Op de onze tarievenpagina vind jij de tarieven voor onze behandelingen.

Tot slot goed om te weten: een verwijzing van een huisarts of medische specialist is niet noodzakelijk.