Back in Control

Last van rugklachten?

Soms is er sprake van sluimerende rugklachten. De ene keer is het wat erger dan de andere keer. Langzamerhand worden de klachten wat heviger of treden ze vaker op. Je komt ’s ochtends wat stijf en ongemakkelijk uit bed en je lichaam heeft enige tijd nodig om ‘warm te draaien’ alvorens alle bewegingen weer beter gaan. De dagelijkse activiteiten als in en uit bed komen of traplopen worden wat moeilijker door de pijn in de rug.

Mogelijk heb je last van ‘chronische aspecifieke lage rugklachten’. Bepaalde spieren en gewrichten worden pijnlijk en andere spieren verminderen teveel in spierkracht. Er ontstaat een disbalans in de regio van de onderrug.

Doel programma

Het Back in Control beweegprogramma heeft uiteindelijk als doel om de rugklachten te verminderen. Doordat je tijdens het programma aan de slag gaat met het versterken van je spieren rondom je rug, versterkt je core en dit heeft een positief effect op jouw rugklachten. Zo kan jij weer de dagelijkse handelingen uitvoeren!

Oftewel, Back in Control: werk aan jouw rug en krijg de controle terug.

Inhoud programma

Na een lichamelijk onderzoek, waarbij andere aandoeningen van de onderrug worden uitgesloten, zal het behandelplan vooral bestaan uit het beweeglijker maken van de onderrug, het rekken van bepaalde spieren en het belangrijkste: het sterker maken van de spieren in onderrug en buik.  

Na 1 à 2 individuele behandelingen fysiotherapie, kom je in een klein groepje met mensen die dezelfde soort rugklachten ervaren. Een vaste fysiotherapeut zal jou in 8 weken (1x per week, 1 uur) een trainingsprogramma aanbieden, waarbij vooral de core stability wordt opgebouwd. Er wordt rekening gehouden met jouw mogelijkheden en beperkingen.

Ook krijg je voorlichting en adviezen voor thuis en krijg je oefeningen mee om uit te voeren. Na 8 weken volgt de eindevaluatie door de fysiotherapeut die ook het onderzoek bij je uitvoerde. Hierbij wordt gekeken of je jouw persoonlijke doelen hebt behaald en of de behandeling kan worden afgesloten. Wanneer het nodig is, kan er uiteraard ook eerder een tussenevaluatie plaatsvinden.