Lage rugklachten

Last van lage rugklachten?

Lage rugpijn is pijn onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar één of beide bovenbenen. Bij sommigen zit de pijn nog lager in de rug (in het SI-gewricht) bij de overgang naar het bekken. De pijn ontstaat plotseling of meer geleidelijk en is hevig of zeurend. Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk.

‘Gewone’ lage rugpijn wil zeggen dat er geen aanwijzingen zijn voor een hernia, ziekte, afwijking of beschadiging als oorzaak van de pijn. Gewone lage rugpijn komt vaak voor en gaat vanzelf over. Bij lage rugpijn levert een röntgenfoto of scan geen bruikbare informatie op. Ze kunnen juist verwarring geven.

Eventuele afwijkingen op een foto of scan hebben zelden iets te maken met de lage rugpijn. Ook bij mensen die nooit lage rugpijn hebben, worden wel rugafwijkingen op een scan of röntgenfoto gevonden. Blijf zo veel mogelijk bewegen en ga door met jouw dagelijkse activiteiten. Bewegen is niet schadelijk en gewone lage rugpijn heeft geen ernstige oorzaak. Wanneer jij je zorgen maakt over de pijn, krijg je er juist meer last van en dat kan het herstel vertragen.

Zorgplan Lage Rug

Als het niet beter gaat maar juist slechter of je voelt je onzeker over wat het beste is om te doen, dan kan de fysiotherapeut jou prima behandelen en informeren. Als jij je aanmeldt, wordt je ingepland bij de fysiotherapeut die veel van de lage rug weet. Bij de intake zal de fysiotherapeut eerst een aantal vragen stellen, vragenlijsten afnemen en jouw rug onderzoeken. Daarna wordt het persoonlijke behandelplan met jou besproken.

Afhankelijk van de ernst en de duur van de klacht zal de behandelfrequentie en behandelduur met jou worden besproken. Vaak is dit een combinatie van manuele technieken, oefeningen en adviezen. Meestal doe je de oefeningen individueel, maar soms zal de fysiotherapeut jou een voorstel doen voor een groepsbehandeling. In bepaalde gevallen speelt stress een rol in het onderhouden of steeds terugkeren van de klachten. Dan zal binnen het behandelplan een voorstel gedaan worden om enkele malen door de daarin gespecialiseerde fysiotherapeut binnen onze praktijk behandeld te worden (Psychosomatische of Mindfull Fysiotherapie of Adem- en Ontspanningstherapie).