Psychomotorische therapie

Psycho- motorische therapie

Wat is psychomotorische therapie (PMT)?

PMT is een behandelvorm waar mensen met mentale, emotionele en/of sociale problemen behandelt kunnen worden aan de hand van interventies gericht op lichaamsbeleving en/of bewegingsgedrag. Op het moment dat de lichamelijk klachten aanhouden zonder een eenduidige reden, kan PMT een uitkomst bieden. Voorbeelden zijn spanningsklachten, zoals in de nek of schouders, hoofdpijn en hyperventilatie.

De algemene doelstelling is dat mensen meer contact en zicht krijgen op hun problematiek. Vanuit daar is het doel om te gaan experimenteren met nieuw gedrag om vervolgens deze te accepteren, verminderen of weg te nemen. Thema’s die aan bod kunnen komen zijn: ontspanning, vertrouwen in het lijf, in contact komen met zichzelf en de ander, samenwerken, grenzen aangeven, reguleren van emoties en het doseren van energie.

Voor wie is PMT?

Psychomotorische therapie is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen en ouderen die kampen met psychische, lichamelijke of sociale klachten. PMT is een geschikte manier voor mensen die:

Specifieke doelstellingen

Hoe werkt PMT?

1

Intakegesprek
In het eerste gesprek leggen wij de werkwijze van PMT uit. Daarnaast brengen we de hulpvraag in kaart en stellen we samen een doel.

2

Observatie
Afhankelijk van de hulpvraag, observeert de psychomotorische therapeut je dagelijks leven om te kijken hoe de problemen ontstaan. Hierbij kunnen ook vragen gesteld worden aan ouders of begeleiders.

3

Start behandeling
Na het intakegesprek en de observatie kunnen we van start gaan met de behandeling. PMT wordt individueel, maar ook in groepsverband gegeven. Dit is afhankelijk van wat jij fijn vindt en wat voor jou nodig is. De behandeling is met name gericht op het oefenen van nieuw gedrag, zodat je leert omgaan met jouw problemen.

Kwaliteit van de zorg vinden wij erg belangrijk. Daarom zijn de psychomotorisch therapeuten van FysioZwolle aangesloten bij de NVPMT (Nederlandse Vereniging Psychomotorische Therapie).

Tarieven

PMT is een ervaringsgerichte therapie die veelal vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering. Psychomotorische therapie valt onder de alternatieve therapieën. Wat jij vergoed krijgt, is afhankelijk van je zorgverzekering. Wil je weten waar jij recht op hebt? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar!

De psychomotorische bijeenkomst duurt ongeveer 60 minuten inclusief rapportage tijd. Na de intake en derde bijeenkomst, wordt er een indicatie gegeven over de geschatte aantal bijeenkomsten die jij waarschijnlijk nodig hebt voor een geslaagde behandeling.

Ben je benieuwd naar onze tarieven? Check dan onze tarieven pagina!