Wat is psychomotorische therapie (PMT)?
PMT is een ervaringsgerichte behandelvorm voor psychische en gedragsmatige problemen. Het lijf wordt gebruikt om ervaringen op te doen; je wordt bewust van denken-voelen-handelen. Op het moment dat de lichamelijk klachten aanhouden zonder een eenduidige reden, kan PMT een uitkomst bieden. Voorbeelden zijn spanningsklachten, zoals in de nek of schouders, hoofdpijn en hyperventilatie.
De algemene doelstelling is dat mensen meer contact en zicht krijgen op hun problematiek. Vanuit daar is het doel om te gaan experimenteren met nieuw gedrag om vervolgens deze te accepteren, verminderen of weg te nemen. Thema’s die aan bod kunnen komen zijn: ontspanning, vertrouwen in het lijf, in contact komen met zichzelf en de ander, samenwerken, grenzen aangeven, reguleren van emoties en het doseren van energie.
Voor wie is PMT?
Psychomotorische therapie is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen en ouderen die kampen met psychische, lichamelijke of sociale klachten. PMT is een geschikte manier voor mensen die:
- Mentale problemen ook lichamelijk uiten;
- Last hebben van emotionele problemen zoals angst, depressie of agressie;
- Niet alleen willen praten, maar ook met hun lijf wat willen doen en/of letterlijk in beweging willen komen;
- Langdurige stress, pijn en/of vermoeidheidsklachten hebben.
Specifieke doelstellingen
- Beter in contact komen met je eigen lichaam en daardoor met jezelf;
- Leren te ontspannen;
- Bewust worden van denk- en gedragspatronen en vertrouwen krijgen in de mogelijkheden van het eigen lichaam;
- Meer in contact zijn met anderen en bewegingssituaties;
- Kunnen samenwerken;
- Grenzen kunnen voelen en van daaruit handelen;
- Leren reguleren van boosheid/emoties;
- Leren doseren in activiteit en rust;
- Leren hulp vragen;
- Herkennen van lichaamssignalen.
Hoe werkt PMT?
Intakegesprek
In het eerste gesprek leggen wij de werkwijze van PMT uit. Daarnaast brengen we de hulpvraag in kaart en stellen we samen een doel.
Observatie
Afhankelijk van de hulpvraag, observeert de psychomotorische therapeut je dagelijks leven om te kijken hoe de problemen ontstaan. Hierbij kunnen ook vragen gesteld worden aan ouders of begeleiders.
Start behandeling
Na het intakegesprek en de observatie kunnen we van start gaan met de behandeling. PMT wordt individueel, maar ook in groepsverband gegeven. Dit is afhankelijk van wat jij fijn vindt en wat voor jou nodig is. De behandeling is met name gericht op het oefenen van nieuw gedrag, zodat je leert omgaan met jouw problemen.
Kwaliteit van de zorg vinden wij erg belangrijk. Daarom zijn de psychomotorisch therapeuten van FysioZwolle aangesloten bij de NVPMT (Nederlandse Vereniging Psychomotorische Therapie).
Tarieven
PMT is een ervaringsgerichte therapie die veelal vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering. Psychomotorische therapie valt onder de alternatieve therapieën. Wat jij vergoed krijgt, is afhankelijk van je zorgverzekering. Wil je weten waar jij recht op hebt? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar!
De psychomotorische bijeenkomst duurt ongeveer 60 minuten inclusief rapportage tijd. Na de intake en derde bijeenkomst, wordt er een indicatie gegeven over de geschatte aantal bijeenkomsten die jij waarschijnlijk nodig hebt voor een geslaagde behandeling.
Ben je benieuwd naar onze tarieven? Check dan onze tarieven pagina!