Manuele therapie

Last van uw rug of van andere gewrichten?

De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen, kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging in de gewrichten kan toenemen.

 

Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. De effecten zijn vaak direct merkbaar, je ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn. Daarnaast krijgt u meestal oefeningen om de spieren rondom het gewricht te versterken.

Bij welke klachten kan manuele therapie toegepast worden?

Er zijn veel voorkomende klachten die met manuele therapie behandeld kunnen worden, o.a.:

  • Hoofdpijn
  • Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • Lage rugklachten met of zonder uitstraling naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid
  • Kaakklachten
  • Heupklachten
Maak afspraak

Hoofdpijn

Bij FysioZwolle behandeld de fysio- of manueeltherapeut hoofdpijnklachten. Spanningshoofdpijn komt het vaakst voor en zit in de meeste gevallen aan beide kanten van het hoofd. De pijn wordt als mild tot matig ervaren en geeft een drukkend en klemmend gevoel. Therapie kan hierbij helpen door hulp bij het aanpassen van de houding van de nek en bovenrug en het verbeteren van spierkracht. Daarnaast kan therapie de spanning rondom de nek verminderen, beweging in de gewrichten van de nek verbeteren en de nekspieren versterken.

 

Cervicogene hoofdpijn is uitstralende pijn die ontstaat vanuit de bovenste 3 nekwervels. Door de disfunctie van deze wervels worden zenuwen geprikkeld die in verbinding staan met het hoofd. Hierdoor kan jij pijnklachten ervaren op diverse plekken van jouw hoofd. Het wordt omschreven als een heftige stekende pijn. Een manueel therapeut kan onderzoeken of jij te maken hebt met deze cervicogene hoofdpijn. Effectief tegen deze pijn is het verbeteren van de beweging van de middels mobilisaties en manipulaties en ondersteunende oefeningen.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!