De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gehele gebied van lage rug, bekken, buik en bekkenbodem. Het gaat daarbij niet alleen om vrouwen, maar ook om mannen en kinderen. De bekkenbodem dient een goede functie te hebben om de buikorganen te kunnen dragen, te kunnen openen en sluiten en bij te dragen aan stabiliteit van de bekken. Als de bekkenbodemspieren niet goed functioneren, kunt u klachten krijgen.
De geregistreerde bekkenfysiotherapeut heeft, naast de opleiding fysiotherapie, ook de opleiding bekkenfysiotherapie afgerond en is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik-, lage rug-, bekken- en bekkenbodem gebied bij mannen, vrouwen en kinderen. De bekkenfysiotherapeut staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen ondersteunt, zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang en bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen en bij het voorkomen van rug- en bekkenpijn. Een verstoorde functie kan zich ook op andere manieren uiten. De problemen ontstaan vaak uit onwetendheid of door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, na een buik- of prostaatoperatie of zij hangen samen met zwangerschap, bevalling of menopauze.
Tijdens een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek wordt uw probleem in kaart gebracht. Als er verder onderzoek van de bekkenbodemspieren nodig is, kan er een inwendig onderzoek gedaan worden. Daarnaast is het mogelijk met speciale apparatuur bekkenbodemspieractiviteit te onderzoeken. Naast de uitleg van uw bekkenfysiotherapeut zijn er ook folders beschikbaar met uitgebreide uitleg over verschillende vormen van onderzoek en behandeling. U kunt natuurlijk altijd vragen stellen op uw afspraak. Er wordt veel waarde gehecht aan een persoonlijk en vertrouwde sfeer, waarbij veiligheid, vertrouwen en privacy voorop staan.
Na afronding van het onderzoek wordt er een bekkenfysiotherapeutische diagnose gesteld. Met deze diagnose wordt vervolgens in overleg met u een behandelplan opgesteld. Wij helpen u bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en zo de bewuste controle over uw spieren weer te verkrijgen.
NIMOC is de afkorting van Non-Invasive Mobilization of the Coccyx. Dit betekent een uitwendige behandeling van het os coccygis. In gewoon Nederlands is dit een herstel van de afwijkende stand van het stuitje door een heel milde, uitwendige beweging. De kortdurende mobilisatie wordt in zit uitgevoerd en is bijna nooit pijnlijk of belastend voor de cliënt. Het stuitje kan door een val op je billen of een bevalling, een afwijkende stand krijgen. Dit kan kort geleden, maar soms ook heel erg lang geleden ontstaan zijn, waarbij de klachten langzaam verergeren. En wie is er als kind nu nooit een keer van de glijbaan of op het ijs (te) hard op zijn billen/stuit terecht gekomen?
Deze NIMOC is een ‘nieuwe’ behandelmethode van de (bekken)fysiotherapeut voor het behandelen van de rug- en bekkenklachten, waaronder stuitpijn. Deze methode geeft een extra mogelijkheid voor de (bekken)fysiotherapeut om cliënten met stuitpijn, bekkenpijnklachten, liesklachten en anuskramp te behandelen; met verbazingwekkende resultaten. Maar ook bij cliënten met incontinentieklachten voor urine of ontlasting, seksuele pijnklachten of cliënten die moeite hebben om de urine of ontlasting kwijt te maken, wordt vermindering van de klachten gezien. Verder wordt er een vermindering van pijn gerealiseerd bij cliënten met rugklachten.
Wanneer de stand van het os coccygis meespeelt, wordt vaak gezien dat de cliënten met rugklachten niet lang kunnen staan en/of zitten, maar ook pijn hebben bij het gaan staan vanuit zit. Het komt niet sporadisch voor dat cliënten met ernstige klachten, die al tientallen jaren aanwezig zijn, na de NIMOC behandeling veel minder klachten hebben of zelfs klachtenvrij zijn.
Wij geven ook begeleiding en training van de zwangere vrouw en vrouwen die net bevallen zijn: NVFB-Zwangerfit®. NVFB-Zwangerfit® is een actieve eigentijdse cursus met een preventief karakter. Bij gezonde zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral het doel: actief blijven en daarmee optimaal blijven functioneren. Niet iedere zwangere vrouw is door werk of andere oorzaken in staat een groepscursus te volgen. Toch kunt u wel de behoefte hebben aan ondersteuning, adviezen en gerichte informatie. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen of versterkende oefeningen voor de buik- , rug- en bekkenbodemspieren, technieken voor opvang van weeën en pershoudingen en begeleiding door de partner. Wij geven u dat graag persoonlijk.
Ook klachten bij seks komen bij veel mensen voor, de klachten kunnen ontstaan vanaf het eerste seksuele contact, maar ook op een ander of later tijdstip is het mogelijk dat klachten ontstaan. Klachten kunnen ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis, zoals een onvrijwillig contact of na een operatie. Maar ook op andere wijzen kunnen klachten aanwezig zijn en/of blijven. Het in kaart brengen van de specifieke problematiek en de mogelijkheden daarbij, zijn centraal in de begeleiding. Ook het voorkomen van problematiek door voorlichting en informatie bij volwassenen zowel tieners zijn van de begeleiding.
Klachten bij seks kunnen aanwezig zijn in de vorm van geen zin meer hebben, pijnklachten voelen, erectieklachten hebben, vaginisme, vroegtijdig orgasme, geen orgasme ervaren, vaginale geluiden, angst om te vrijen, urine verlies, etc. Vaak zijn deze klachten beïnvloedbaar, blijf er niet mee lopen.
De NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie) registreert leden van de NVVS en staat borg voor kwaliteit die toetsbaar is.
Binnen FysioZwolle heeft Evelien van Emst de
aantekening seksuologie NVVS naast de Master Bekkenfysiotherapie.
Deze aanvullende kwalificatie is een kwaliteitskeurmerk en is merkenrechtelijk beschermd en voldoet aan de kwaliteitseisen van de NVVS. Deze eisen hebben betrekking op opleiding en werkervaring op het terrein van de seksuologie in relatie tot de bekkenfysiotherapie.
Bij de behandeling van seksuele problemen is de bewustwording van de bekkenbodemspieren en uitleg van de lichamelijke veranderingen tijdens de seksuele opwinding (de seksuele responscurve) de eerste stap. Ook worden oefeningen gegeven om de bewustwording van het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren te verbeteren. Verder wordt er dieper op ingegaan op de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten van seksualiteit (het biopsychosociale model).
De behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar indien u verzekerd bent voor fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering.
De behandeling van de bekkenfysiotherapeut vindt doorgaans plaats op verwijzing van de huisarts of medisch specialist. Echter, vanaf 1 januari 2006 is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist niet meer nodig en kunt u zonder verwijzing ook bij ons terecht (DTF).
Voor urine incontinentie uit de basisverzekering wél een verwijzing.
De behandelingen voor bekkenfysiotherapie worden vergoed uit uw aanvullende verzekering. Ga eerst bij uw zorgverzekering informeren of u wel verzekerd bent voor bekkenfysiotherapie. Behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden betaald uit de basisverzekering. In de wachtkamer vindt u de tarieven voor onze behandelingen.
Urine incontinentie wordt 9 keer vergoed uit de basisverzekering.