Revalidatietraject na een voorste kruisbandoperatie

Voorste kruisband (VKB) letsel is een veel voorkomende blessure bij sporters. Er zijn verschillende behandelopties voor deze blessure. Middels een operatie kan er een “nieuwe” kruisband worden geplaatst.

De orthopedisch chirurgen en de sportfysiotherapeuten van bepaalde geselecteerde praktijken in de regio werken voor en na de operatie nauw samen. FysioZwolle is één van die fysiotherapiepraktijken.

Dit betekent dat de behandelend sportfysiotherapeut een expert is op het gebied van revalidatie na een VKB-letsel en operatie.

Direct na de operatie en bij controles zorgt intensief contact tussen de behandelend arts en de sportfysiotherapeut ervoor dat de revalidatie optimaal verloopt. Het eindresultaat van deze operatie wordt voor een belangrijk deel bepaald door het behandelproces. Een voorste kruisband operatie is pas geslaagd na een succesvol verloop van het postoperatieve revalidatietraject.

Onder begeleiding van de sportfysiotherapeut werkt de revalidant zelf aan het herstel. Het behandelprogramma kent een duidelijke opbouw. Natuurlijk wordt er gewerkt naar terugkeer in de sport die werd beoefend voordat het letsel plaats vond.

Men traint minstens 2-3 x per week in de praktijk onder begeleiding van de sportfysiotherapeut. De trainingen bestaat aanvankelijk uit individuele therapiesessies. Verderop in het traject wordt ook een deel van de training groepsgewijs in de ‘ kniegroep ‘ uitgevoerd. Alle revalidanten in de praktijk trainen en uur samen buiten aan hun herstel. Daarnaast krijgt men huiswerkoefeningen mee om thuis uit te kunnen voeren.

Weer volledig fit voor spelsporten is iemand over het algemeen na 9 tot 12 maanden intensief trainen. Andere sporten zoals fietsen, hardlopen en zwemmen kan men vaak al eerder doen.

 

FysioZwolle is aangesloten bij knee@work (VKB-netwerk). www.vkbnetwerkzwolle.nl

Maak afspraak

Voor Revalidatietraject na een voorste kruisbandoperatie kunt u terecht bij:

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!