Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden met een dunne naald verhardingen in spieren ( zogenaamde “triggerpoints”) aangeprikt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints.

 

Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische- en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een pijnlijke plek in de spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken. Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 

 • Pijn/stijfheid lokaal in de spier en ook pijn “op afstand”
 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • Pijn ontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • Acuut; bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval
 • Chronisch; bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding
 • Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek zoals bij gebruik van de computer
 • Overbelasting en/of blessures bij sporters
 • Verkramping van spierweefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
 • Langdurige afwezigheid van beweging bijvoorbeeld door gips of een sling
 • Psychologische factoren zoals stress en depressie
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak / handtas

Hoe werkt dry needling?

Een triggerpoint zorgt er altijd voor dat in de betreffende spier een strakke band ontstaat. De triggerpoint is voelbaar als het meest pijnlijke punt in deze strakke band. De spier kan minder goed functioneren door deze plaatselijke verkramping: naast pijn kunnen zwakte en verlies van coördinatie ontstaan. Door in de triggerpoint te prikken met een naaldje, wordt een “Local Twitch Response” (LTR) opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels (segmentale reflex), die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door de triggerpoint veroorzaakt werd. Samenvattend richt de behandeling zich op het uitschakelen van eerdergenoemde triggerpoints.

Wat voel je tijdens dry needling?

De steriele naaldjes die voor dry needling gebruikt worden, zijn heel dun. Het zijn dezelfde naaldjes als bij acupunctuur gebruikt worden. De therapeut voelt eerst waar de strakke streng en de triggerpoint zich bevinden. De triggerpoint wordt tussen twee vingers vastgezet, waarna het naaldje snel door de huid wordt getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar de triggerpoint toe, dit is een niet pijnlijk, dof gevoel. Als de punt van het naaldje de triggerpoint bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response, dit voelt als een “klein elektrisch schokje”.

 

De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van de triggerpoint los te maken. Vaak zal de uitstralende pijn, die door de triggerpoint veroorzaakt wordt, gevoeld worden tijdens de behandeling. Na de behandeling voelt het behandelde gedeelte vaak wat vermoeid en /of stijf aan; dit is meestal van korte duur. Tevens krijgt u oefeningen en adviezen mee om de verbeterde situatie te behouden.

Vergoeding?

Dry needling valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Als u (aanvullend) verzekerd bent voor fysiotherapie worden de behandelingen vergoed.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over dry needling? Wilt u weten of dry needling een goede behandelmethode is voor uw klachten? Neemt u dan gerust contact met ons op.

 

Voor uitgebreide informatie kunt u ook kijken op www.dryneedling.nl

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!