Claudicatio Intermittens

Bij  “Claudicatio Intermittens” wordt door een vernauwing van de bloedvaten in het been te weinig zuurstofrijk bloed naar de spieren gevoerd. Tijdens inspanning, zoals bij wandelen, ontstaat zo een zuurstoftekort in de spieren.

 

Claudicatio komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Een tot twee procent van de bevolkingsgroep jonger dan 60 jaar heeft er last van, drie tot vier procent van de mensen tussen de 60 en 70 jaar en meer dan vijf procent van de 70- plussers ook.

Maak afspraak

Symptomen die optreden bij Claudicatio Intermittens:

  • Pijn, kramp, vermoeidheid, gevoelloosheid en andere vervelende sensaties zoals een zwaar, klemmend gevoel in het been, optredend bij inspanning en verminderd als men even stilstaat. Hoe zwaarder de inspanning hoe erger de pijn.
  • Huidtemperatuur van de voet is duidelijk lager dan de andere voet.
  • Verdikte teennagels (vaak schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei.

Behandeling

Bij patiënten met Claudicatio Intermittens is aangetoond dat conservatieve behandeling, waarbij patiënten gestimuleerd worden veel te lopen, meestal leidt tot verbetering van de loopafstand. Uit onderzoek blijkt dat de maximale pijnvrije loopafstand na looptherapie duidelijk verbetert (wel tot 210%).

 

Het beste resultaat krijgt u zodra u onder begeleiding van een fysiotherapeut, die speciaal is geschoold in de behandeling van Claudicatio Intermittens, looptraining krijgt. De looptraining is gericht op het verbeteren van de belastbaarheid en vergroten van het uithoudingsvermogen van de spieren.

 

De angst voor bewegen neemt af en u kunt steeds beter tegen de pijn. Daardoor zal uw loopafstand verbeteren. Het is erg belangrijk dat u door de pijn heen loopt, zowel tijdens de trainingen als thuis. U kunt voor looptraining verwezen worden door de vaatchirurg en de huisarts. Uiteraard bent u ook zonder verwijzing welkom.

 

Voor Claudicatio Intermittens kunt u terecht bij:

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!