Zorgplan lage rug

Last van lage rugklachten?

Lage rugpijn is pijn onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar één of beide bovenbenen. Bij sommigen zit de pijn nog lager in de rug (in het SI-gewricht) bij de overgang naar het bekken. De pijn ontstaat plotseling of meer geleidelijk en is hevig of zeurend. Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk.

 

‘Gewone’ lage rugpijn wil zeggen dat er geen aanwijzingen zijn voor een hernia, ziekte, afwijking of beschadiging als oorzaak van de pijn. Gewone lage rugpijn komt vaak voor en gaat vanzelf over. Bij lage rugpijn levert een röntgenfoto of scan geen bruikbare informatie op. Ze kunnen juist verwarring geven.

 

Eventuele afwijkingen op een foto of scan hebben zelden iets te maken met de lage rugpijn. Ook bij mensen die nooit lage rugpijn hebben, worden wel rugafwijkingen op scan of röntgenfoto gevonden. Blijf zo veel mogelijk bewegen en doorgaan met uw dagelijkse activiteiten. Bewegen is niet schadelijk en gewone lage rugpijn heeft geen ernstige oorzaak. Wanneer u zich zorgen maakt over de pijn, krijgt u er juist meer last van en dat kan het herstel vertragen.

Maak afspraak

Wat bieden wij u in het “Zorgplan Lage Rug”?

Als het niet beter gaat maar juist slechter of u voelt zich onzeker over wat het beste is om te doen, dan kan de fysiotherapeut u prima behandelen en informeren. Als u zich aanmeldt wordt u gepland bij de fysiotherapeut die veel van de lage rug weet. Bij de intake zal de fysiotherapeut eerst een aantal vragen stellen, vragenlijsten afnemen en uw rug onderzoeken. Daarna wordt het persoonlijke behandelplan met u besproken.

 

Afhankelijk van de ernst en de duur van de klacht zal de behandelfrequentie en behandelduur met u worden besproken. Vaak is dit een combinatie van manuele technieken, oefeningen en adviezen. Meestal doet u de oefeningen individueel, maar soms zal de fysiotherapeut u een voorstel doen voor een groepsbehandeling. In bepaalde gevallen speelt stress een rol in het onderhouden of steeds terugkeren van de klachten. Dan zal binnen het behandelplan een voorstel gedaan worden om enkele malen door de daarin gespecialiseerde fysiotherapeut binnen onze praktijk behandeld te worden (Psychosomatische of Mindfull Fysiotherapie of Adem- en Ontspanningstherapie).

Voor zorgplan Lage rug kunt u terecht bij:

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!