COPD ofwel chronische obstructieve longziekten is een verzamelnaam voor de ziektebeelden chronische bronchitis en emfyseem. COPD is een chronische aandoening die ernstig invaliderend kan zijn.
Mede door de toename van het ophoesten van slijm is kortademigheid bij (lichte) inspanning een belangrijk gevolg. Daardoor gaat men steeds minder bewegen en wordt men steeds minder actief. Uiteindelijk ontstaat er kortademigheid bij normale dagelijkse activiteiten als aan- en uitkleden, traplopen, wandelen, boodschappen doen etc. Men kan daardoor in een isolement geraken.
FysioZwolle biedt het beweegprogramma COPD aan.
Als u COPD patiënt bent in stadia Gold 1 en 2 met longwaarde FEV1/VC>60%
Afhankelijk van de resultaten uit het onderzoek zal er samen met u een behandelplan worden opgesteld:
Tijdens de training wordt het zuurstofgehalte en hartfrequentie gemeten, zodat de intensiteit zo nodig aangepast kan worden. Door de verbetering van spierkracht en conditie zal de kortademigheid afnemen. Door de inspanning zult u het slijm makkelijker op gaan hoesten. Als dit toch nog een probleem blijft, kunnen we u speciale technieken aanleren om het ophoesten effectiever te maken.
Binnen onze praktijk is ruime ervaring op het gebied van deze specifieke vorm van training. Er is regelmatig overleg met de gespecialiseerde fysiotherapeuten en longartsen in de Isalaklinieken. Afhankelijk van de longstoornis wordt in overleg met de verwijzende longarts een trainingsvorm gekozen. Soms moet er met zuurstoftoediening getraind worden. Ook dat kan bij ons in de praktijk.
De huisartsen in Zwolle en omgeving kunnen ook iemand verwijzen voor het trainingsprogramma.
Nadat u 6 tot 12 weken intensieve begeleiding hebt gehad onder begeleiding van een fysiotherapeut is het van belang om de conditie en spierkracht te onderhouden. Wij bieden u de mogelijkheid om dan te gaan trainen in een ‘fysiosport’ groepje, maar u kunt natuurlijk ook voor een andere manier van bewegen kiezen.