Veelgestelde vragen
Afspraken
Hoe kan ik een afspraak maken, verplaatsen of annuleren?
Je kan je aanmelden via telefoon, e-mail of het contactformulier op onze website. Het inplannen en verplaatsen van een afspraak doen we alleen telefonisch. Wil je een afspraak annuleren? Laat het ons minimaal 24 uur van te voren weten per mail of telefonisch.
Ik heb een afspraak op maandag, hoe annuleer ik deze afspraak op tijd?
Alle afspraken moeten minimaal 24 uur van tevoren worden afgezegd. Als je op maandag een afspraak hebt, moet je de afspraak uiterlijk maandag voor 09.00 uur hebben geannuleerd. In het weekend kan dit kan per mail of maandagochtend vanaf 08:00 uur telefonisch.
Waarom krijg ik een factuur voor een niet nagekomen afspraak?
Annuleer je de afspraak binnen 24 uur, dan wordt er geen zorg geleverd en vergoedt de zorgverzekering daarom deze tijd niet. Dit geldt ook voor het niet verschijnen op een afspraak zonder afzegging. De voor jouw gereserveerde tijd, brengen wij bij jezelf in rekening. Het bedrag is in dat geval 75% van het behandeltarief.
Kan ik zelf kiezen door wie ik behandeld wil worden?
Ja, je kan bij het maken van de afspraak jouw voorkeur voor een fysiotherapeut doorgeven. Veel van onze therapeuten hebben een specialisme of aandachtsgebied. Het leveren van de best mogelijke zorg vinden we belangrijk en het kan daarom zijn dat de secretaresse voorstelt om je in te plannen bij een andere therapeut dan je aanvankelijk zelf had bedacht.
Waarom duurt de eerste afspraak langer?
Tijdens de intake verzamelt de therapeut alle benodigde informatie over jouw klacht en relevante informatie over jou als persoon. Daarna voert hij mogelijk een passend onderzoek uit. Om hiervoor goed de tijd te kunnen nemen, plannen we 50 tot 60 minuten in. Er is soms na de intake nog tijd over voor een (deel) behandeling. Dit kan uitleg en advies zijn, oefeningen, doorverwijzingen middels een brief naar een andere zorgverlener, of een vorm van hands-on therapie. De intake wordt daarom gedeclareerd als twee zittingen, namelijk een intake/onderzoek en een behandeling.
Kan ik fysiotherapie aan huis krijgen?
In sommige gevallen is fysiotherapie aan huis mogelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor baby’s tot een jaar, mensen die slecht ter been zijn of recent geopereerd zijn.
Zijn er avond- of weekendafspraken mogelijk?
FysioZwolle is op enkele avonden in de week geopend. Op indicatie is het in overleg mogelijk om op zaterdagochtend te worden behandeld.
Behandeling
Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts?
Nee, dankzij Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF) kun je zonder verwijzing bij ons terecht. De fysiotherapeut beoordeelt tijdens de intake of fysiotherapie geschikt is. Voor behandeling bij aandoeningen die staan op deze site heb je wel een verwijzing nodig. De fysiotherapeut zal dit ook aangeven.
Hoe verloopt een fysiotherapeutisch traject?
- Je plant een afspraak via de het secretariaat.
- Je ontvangt een bevestigingsmail met je afspraak en digitale vragenlijsten die je vóór de eerste afspraak invult.
- Tijdens de eerste afspraak bespreken we jouw klachten en voeren indien nodig een lichamelijk onderzoek uit.
- Als blijkt dat fysiotherapie voor jou de beste zorg is, stelt de fysiotherapeut op basis van de bevindingen een behandelplan op en wordt de therapie gestart.
- Gedurende het traject plannen we evaluaties om jouw voortgang te monitoren.
- De laatste zitting bevat een eindevaluatie.
Hoelang duurt een behandeling?
De behandelduur kan variëren maar duurt bij een individuele zitting maximaal 30 minuten. Er is geen minimum tijd voor een zitting. De behandelduur is inclusief aan- en uitkleden en het maken van een nieuwe afspraak. De behandeltijd is afhankelijk van diverse factoren. Train je in de oefenzaal, dan kan de behandeltijd oplopen tot 60 minuten.
Wat moet ik meenemen naar een zitting?
- Bij de eerste afspraak: een geldig identiteitsbewijs en eventuele verwijzing.
- Bij elke zitting: een handdoek.
- Afhankelijk van jouw klachten: makkelijke kleding en binnenschoenen.
Let erop dat afhankelijk van jouw klachten gevraagd kan worden de kleding uit te doen tot aan het ondergoed.
Ik word geopereerd en heb daarna fysiotherapie nodig. Hoe werkt dat?
Zodra jouw operatiedatum bekend is, kan je alvast een afspraak maken. Na de operatie neem je de verwijzing van het ziekenhuis mee naar de fysiotherapeut.
Krijgt mijn huisarts een verslag van de behandeling?
Ja, tenzij je aangeeft dit niet te willen.
Vergoedingen
Wordt mijn behandeling vergoed?
Fysiotherapie wordt vrijwel altijd vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Afhankelijk van deze aanvullende verzekering krijg je het aantal fysiotherapiezittingen vergoed. Controleer daarom jouw aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Houd daarbij rekening met therapie die je bij een andere praktijk hebt gehad.
Heb je alleen een basisverzekering? Dan betaal je de behandelingen zelf. Bekijk op onze website de tarievenlijst.
Wordt psychomotorische therapie vergoed?
Psychomotorische therapie valt onder ‘vaktherapie’. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de behandeling vanuit het pakket ‘alternatieve therapie’. Vraag jouw zorgverzekeraar hoeveel behandelingen en welk bedrag van deze behandelingen vergoed worden.
Ik ben onder de 18 jaar, wordt mijn behandeling vergoed?
Jongeren tot 18 jaar krijgen vergoeding vanuit de basisverzekering, het aantal kan verschillen per verzekeraar. Vraag daarom het exacte aantal behandelingen na bij je eigen zorgverzekeraar.
Hoeveel behandelingen krijg ik vergoed?
Dit hangt af van jouw aanvullende verzekering en de aard van jouw klacht. Chronische aandoeningen geven recht op meer zittingen, maar de eerste 20 zittingen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor kinderen onder de 18 jaar gelden andere regels.
Valt fysiotherapie onder de basisverzekering?
In principe niet, behalve bij bepaalde chronische aandoeningen. Is er sprake van een chronische code die op deze lijst met chronische aandoeningen staat? Dan wordt de vergoeding (voor een deel) vanuit de basisverzekering vergoed. Je krijgt vanaf de 21e behandeling een vergoeding voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering. Je betaalt de eerste 20 behandelingen dan zelf. Jouw wettelijk verplichte en vrijwillig eigen risico worden daarbij eerst aangesproken.
Met welke zorgverzekeraars heeft FysioZwolle een contract?
Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Je kan dus met elke zorgverzekering bij ons terecht.
Hoe weet ik hoeveel behandelingen ik nog vergoed krijg?
Wij kunnen zien hoeveel behandelingen je bij ons hebt gehad. Ben je ook elders behandeld? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar voor een volledig overzicht.
Krijg ik een melding als mijn vergoedingen op zijn?
Nee, maar je kan jouw fysiotherapeut altijd vragen naar het resterende aantal behandelingen binnen onze praktijk. Jouw zorgverzekeraar heeft een totaaloverzicht.