Kaakklachten kunnen ontstaan door overbelasting van de kauwspieren. Dit gebeurt door bijvoorbeeld klemmen, knarsen, nagelbijten, lipbijten, wangbijten, kauwgom kauwen, penbijten of tongpersen tegen tanden of gehemelte. Ook kan stress een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van overbelasting van de kauwspieren. Uw kaakklachten kunnen echter ook te maken hebben met problemen vanuit het kaakgewricht.
De meest voorkomende klachten bij kaakklachten zijn: pijn of vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn rond het kaakgewricht (vóór het oor), knappende of krakende kaakgewrichten, overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen, en abnormale slijtage van het gebit. Maar ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel. Herkent u één of meerdere van deze symptomen, dan is de kans groot dat u last heeft van kaakproblemen.
De kaakfysiotherapeut analyseert, aan de hand van vragenlijsten en een onderzoek, uw klachten. Vervolgens bespreekt de kaakfysiotherapeut de beste aanpak van uw probleem. Als er sprake is van kaakproblemen, dan kan de kaakfysiotherapeut u begeleiden, bijvoorbeeld in het geval van tandenknarsen of kaakpijn. Is er sprake van een ander probleem, dan zal de kaakfysiotherapeut u doorverwijzen naar een deskundige met wie wordt samengewerkt. De kaakfysiotherapeut heeft naast de reguliere opleiding voor fysiotherapie ook de opleiding orofaciale fysiotherapie afgerond.