Verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie
Een goede vraag die wij voor jou beantwoorden. Een manueel therapeut heeft een vervolgopleiding gevolgd en heeft dus meer verdieping op het gebied van met name wervelkolomgerelateerde klachten en het klinisch redeneerproces. Als manueel therapeut ben je een gespecialiseerde fysiotherapeut.
Door zijn specialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend instaat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Hij of zij beoordeelt de gewrichten in samenhang en zoekt verbanden. Zo kan de therapeut voor iedereen een oplossing op maat voorstellen.
Meestal is zacht trekken of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.
Wanneer ga je naar de manueel therapeut?
Als jij last hebt van je gewrichten kan de manueel therapeut jou helpen! De behandeling werkt efficiënt en de effecten zijn dus direct merkbaar. Onderstaande klachten worden verholpen met behulp van manuele therapie.
- Hoofdpijn;
- Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
- Lage rugklachten met of zonder uitstraling naar de benen;
- Bepaalde vormen van duizeligheid;
- Heupklachten.
Hoofdpijn
Bij FysioZwolle behandelt de fysio- of manueeltherapeut hoofdpijnklachten. Spanningshoofdpijn komt het vaakst voor en zit in de meeste gevallen aan beide kanten van het hoofd. De pijn wordt als mild tot matig ervaren en geeft een drukkend en klemmend gevoel. Therapie kan hierbij helpen doordat het hulp verstrekt bij het aanpassen van de houding van de nek en bovenrug en het verbeteren van spierkracht. Daarnaast kan therapie de spanning rondom de nek verminderen, beweging in de gewrichten van de nek verbeteren en de nekspieren versterken.
Tinnitus
Als jij last hebt van tinnitus, oftewel oorsuizen, dan hoor je een geluid wat er eigenlijk niet is. Je hoort bijvoorbeeld een piep, ruis of een fluittoon. Dit kan vervelend zijn en bij sommige mensen leiden tot allerlei problemen, zoals: moeite met slapen of je aandacht ergens bijhouden.
De meest voorkomende oorzaak van tinnitus is schade aan je gehoor. Dit ontstaat meestal door te lang naar harde geluiden te luisteren, zoals: luide muziek op een concert of luide geluiden op de werkvloer. Daarnaast kunnen je hersenen ook op andere manieren onder druk komen te staan met tinnitus als gevolg. Zo kan dit gebeuren door een hersenschudding, bepaalde medicijnen of stress. Bovendien kunnen aandoeningen zoals MS ook tinnitus veroorzaken.
Cervicogene hoofdpijn is uitstralende pijn die ontstaat vanuit de bovenste 3 nekwervels. Door de disfunctie van deze wervels worden zenuwen geprikkeld die in verbinding staan met het hoofd. Hierdoor kan jij pijnklachten ervaren op diverse plekken van jouw hoofd. Het wordt omschreven als een heftige stekende pijn. Een manueel therapeut kan onderzoeken of jij te maken hebt met deze cervicogene hoofdpijn. Effectief tegen deze pijn is het verbeteren van de beweging middels mobilisaties en manipulaties en ondersteunende oefeningen.
Heeft jouw arts geen aanwijsbare oorzaak voor de tinnitus gevonden en merk jij dat beweging/standsverandering in de nek of kaak invloed heeft op de tinnitus (kan zowel toename als afname zijn)? Dan kan het zijn dat de fysiotherapeut je verder kan helpen!
De manueel therapeut en/of kaakfysiotherapeut kan onderzoeken of er een relatie is met de nek/kaak. Hij of zij kan vervolgens middels mobiliserende technieken en oefentherapie de klachten verminderen.
Hoe werkt manuele therapie
Eerste gesprek
De behandeling gaat van start met een vraaggesprek. De manueel therapeut wil bijvoorbeeld weten hoe de klachten zijn ontstaan en wanneer de klachten verminderen of juist toenemen. Vervolgens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats van de gewrichten en wordt jouw houding en beweging beoordeeld.
Vervolgstap bepalen
Vervolgens wordt bepaald of deze therapie geschikt is voor jou. Deze beslissing wordt samen met jou genomen. Als manuele therapie niet geschikt blijkt voor jou, bespreken we samen welke andere behandeling voor jou van toepassing is.
Start behandeling
De behandeling gaat van start als blijkt dat deze geschikt is voor jou. We geven je specifieke oefeningen mee zodat je kan leren hoe jij jouw gewrichten stabieler kan maken door het trainen van je spieren. Dit zorgt ervoor dat je houding en bewegingen verbeteren. Naast het geven van goede instructies, geven we ook adviezen en zorgen we voor begeleiding en inzicht in hoe je gezond kan bewegen.
Behandeling afronden
De effecten van de behandeling zijn direct merkbaar. Je hebt minder last van je gewrichten en kan soepeler bewegen.
Tarieven
Je wil natuurlijk graag dat jij geholpen wordt, zodat je zo snel mogelijk van je klachten af bent. Maar hoe zit dit met de kosten? Manuele therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Daarnaast vergoeden de meeste zorgverzekeraars maximaal negen behandelingen per jaar als het specifiek gaat om manuele therapie.
Wil je meer informatie? Dan is het verstandig om contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar.
Check onze tarieven pagina als je benieuwd bent naar onze prijzen.