Een zere knie kan erg vervelend zijn. Je knie kan stijf aanvoelen, je loopt minder makkelijk of je kan je knie niet zo goed buigen. De fysiotherapeut helpt je, zodat je knieklachten snel verminderen.
Voorkomende klachten bij kniepijn
Heb je pijn in je knie? Dan kan je te maken hebben met verschillende klachten. De meest voorkomende klachten bij pijn aan je knie zijn:
- Je knie voelt stijf aan;
- Je knie is dik;
- Je knie kraakt of knispert;
- Je kan je knie niet goed buigen;
- Je hebt moeite met (trap)lopen en/of fietsen.
Hoe ontstaat pijn aan mijn knie?
Er zijn verschillende oorzaken voor knieklachten. Je knie kan ineens pijn doen door een verkeerde beweging of val, maar je knie kan ook al lange tijd pijn doen. Door je beenspieren te trainen, voorkom je veel knieklachten.
Kan jij je knie niet helemaal strekken, zit de pijn aan de zijkant van je knie of heb je het idee dat je knie op slot zit? Dan kan het zijn dat de pijn in je knie komt door je meniscus. Dit kan komen doordat je jouw knie hebt verdraaid tijdens het sporten of door slijtage.
Je meniscus is een schijfje van kraakbeen in de vorm van een halve maan. In elke knie zitten er twee tussen het bovenbeen en het onderbeen. Je meniscus zorgt ervoor dat je soepel kunt bewegen. Ze vangen ook schokken op.
Kniepijn door een beschadigde meniscus is goed te behandelen door een fysiotherapeut. Door verschillende oefeningen maak je de spieren in je knie sterker. Hierdoor verstevig jij je knie en kan je het beter bewegen.
Is je knie heel snel dik geworden, hoorde je iets knappen in je knie of voelt het alsof je niet stevig op je knie kan staan? Dan kan het zijn dat de pijn in je knie komt door een beschadigde knie- of kruisband. Je kniebanden en kruisbanden kunnen uitrekken of scheuren door bijvoorbeeld een sportongeluk.
Knieklachten door verrekte of gescheurde kniebanden zijn goed te behandelen door een fysiotherapeut. Wij zijn ook aangesloten bij het Voorste Kruisband Netwerk. Onze fysiotherapeuten zijn experts in het behandelen van deze klachten.
Is je knie stijf, kan jij je knie minder ver strekken of zijn de klachten soms wat erger en soms wat minder? Dan kan het zijn dat de pijn in je knie komt doordat de kwaliteit van het kraakbeen vermindert. Het wordt dunner en onregelmatiger. De pijn komt hierbij door kleine ontstekingsreacties in de knie. Dit noemen we ook wel artrose. Artrose is wat anders dan slijtage. Slijtage is een natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden waarbij het kraakbeen heel langzaam dunner wordt.
Er is geen samenhang gevonden tussen de mate van slijtage en/of artrose en de mate van pijn die wordt ervaren. Daarom is het niet altijd nodig om een röntgenfoto te maken.
Gelukkig is de pijn goed te behandelen via oefentherapie. Het is bekend dat mensen die letten op hun beweging, gewicht, voeding, angst- en stressniveau én genoeg kracht hebben in hun spieren, minder last hebben van pijnlijke knieën bij artrose.
Het kniegewricht
Je knie wordt gevormd door je bovenbeen en je scheenbeen. Deze passen niet perfect op elkaar; je scheenbeen is plat en je bovenbeen bestaat uit twee bollingen. Dit wordt opgelost door twee meniscussen. De bolling van je bovenbeen past precies in elke meniscus, waardoor je knie stabieler is. Alle botdelen zijn verder bedekt met kraakbeen om het gewricht soepel te laten bewegen. Aan de buiten- en binnenkant van je knie zit een knieband. Daarnaast zitten er in je knie ook twee kruisbanden: een achterste kruisband en een voorste kruisband. Deze zorgen ook voor stabiliteit in je knie.
Aan de voorkant van je knie zit je knieschijf. Deze brengt de kracht van je bovenbeenspieren over op je onderbeen. Over het algemeen geldt: hoe beter je bovenbeenspieren functioneren, hoe minder belasting er op je kniegewicht komt te staan.
Fysiotherapie bij pijn aan je knie
De fysiotherapeut behandelt je als je pijn hebt aan je knie. De behandeling loopt vaak als volgt:
Tijdens een intakegesprek bespreek je met de fysiotherapeut je klachten. De therapeut kijkt daarbij ook naar andere factoren die mee kunnen spelen bij je klacht, zoals je leeftijd, beweeggedrag, stress, bewegingsangst of overgewicht.
De fysiotherapeut onderzoekt de functie van je knie tijdens een verder onderzoek. De therapeut stelt vast wat het probleem is en stelt een behandelplan op.
Stap 3 is de start van de behandeling. Tijdens de behandeling kan de fysiotherapeut verschillende methoden inzetten. Zo kan de behandeling bestaan uit oefentherapie, mobilisaties, adviezen hoe om te gaan met je knieklachten, huiswerkoefeningen via de MijnZorgApp of shockwave therapie.
De fysiotherapeut kijkt naar de oorzaak van je knieklachten en stelt een behandelplan op. Zo kan hij de pijn in je knie succesvol verhelpen.