Bekkenfysiotherapie

Wat is bekkenfysiotherapie?

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gehele gebied van lage rug, bekken, buik en bekkenbodem. Het gaat daarbij niet alleen om vrouwen, maar ook om mannen en kinderen. De bekkenfysiotherapeut richt zich op de bewustwording en de willekeurige controle en sturing van de bekkenbodemspieren. Deze kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor u klachten kunt krijgen.

 

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut heeft, naast de opleiding fysiotherapie, ook de opleiding bekkenfysiotherapie afgerond en is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik-, lage rug-, bekken- en bekkenbodem gebied bij mannen, vrouwen en kinderen. De bekkenfysiotherapeut staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Wat doen de spieren?

De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen ondersteunt, zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang en bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen en bij het voorkomen van rug- en bekkenpijn. Een verstoorde functie kan zich ook op andere manieren uiten. De problemen ontstaan vaak uit onwetendheid of door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, na een buik- of prostaatoperatie of zij hangen samen met zwangerschap, bevalling of menopauze.

Maak afspraak

Wat zijn de klachten?

 • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
 • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
 • Niet volledig uit kunnen plassen of moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
 • Gevolgen van verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
 • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
 • Seksuele problemen die te maken hebben met stoornissen van de bekkenbodemspier
 • Voor en na operaties in de onderbuik en bekkengebied
 • Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling
 • Bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling
 • Ook mannen hebben een bekkenbodem, zij kunnen last hebben van urineverlies of erectiestoornissen.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek wordt uw probleem in kaart gebracht. Als er verder onderzoek van de bekkenbodemspieren nodig is, kan er een inwendig onderzoek gedaan worden. Daarnaast is het mogelijk met speciale apparatuur bekkenbodemspieractiviteit te onderzoeken. Naast de uitleg van uw bekkenfysiotherapeut zijn er ook folders beschikbaar met uitgebreide uitleg over verschillende vormen van onderzoek en behandeling. U kunt natuurlijk altijd vragen stellen op uw afspraak. Er wordt veel waarde gehecht aan een persoonlijk en vertrouwde sfeer, waarbij veiligheid, vertrouwen en privacy voorop staan.

 

Na afronding van het onderzoek wordt er een bekkenfysiotherapeutische diagnose gesteld. Met deze diagnose wordt vervolgens in overleg met u een behandelplan opgesteld. Wij helpen u bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en zo de bewuste controle over uw spieren weer te verkrijgen.

Ook bij zwangerschap?

Seksuologie in de bekkenfysiotherapie

Wij geven ook begeleiding en training van de zwangere vrouw en vrouwen die net bevallen zijn: NVFB-Zwangerfit®. NVFB-Zwangerfit® is een actieve eigentijdse cursus met een preventief karakter. Bij gezonde zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral het doel: actief blijven en daarmee optimaal blijven functioneren. Niet iedere zwangere vrouw is door werk of andere oorzaken in staat een groepscursus te volgen. Toch kunt u wel de behoefte hebben aan ondersteuning, adviezen en gerichte informatie. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen of versterkende oefeningen voor de buik- , rug- en bekkenbodemspieren, technieken voor opvang van weeën en pershoudingen en begeleiding door de partner. Wij geven u dat graag persoonlijk.

Ook klachten bij seks komen bij veel mensen voor, de klachten kunnen ontstaan vanaf het eerste seksuele contact, maar ook op een ander of later tijdstip is het mogelijk dat klachten ontstaan. Klachten kunnen ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis, zoals een onvrijwillig contact of na een operatie. Maar ook op andere wijzen kunnen klachten aanwezig zijn en/of blijven. Het in kaart brengen van de specifieke problematiek en de mogelijkheden daarbij, zijn centraal in de begeleiding. Ook het voorkomen van problematiek door voorlichting en informatie bij volwassenen zowel tieners zijn van de begeleiding.

 

Klachten bij seks kunnen aanwezig zijn in de vorm van geen zin meer hebben, pijnklachten voelen, erectieklachten hebben, vaginisme, vroegtijdig orgasme, geen orgasme ervaren, vaginale geluiden, angst om te vrijen, urine verlies, etc. Vaak zijn deze klachten beïnvloedbaar, blijf er niet mee lopen.

Bekkenfysio
therapeutische behandeling

 • … is bewezen effectief: het is aangetoond dat je door therapie van de bekkenbodemspieren van bovengenoemde klachten af kunt komen
 • … heeft geen bijwerkingen
 • … kan op elke leeftijd worden gedaan
 • … is een goede voorbereiding voor operatieve behandelingen

Zonder verwijzing

De behandeling van de bekkenfysiotherapeut vindt doorgaans plaats op verwijzing van de huisarts of medisch specialist. Echter, vanaf 1 januari 2006 is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist niet meer nodig en kunt u zonder verwijzing ook bij ons terecht (DTF).

Wat vergoedt uw zorgverzekeraar?

De behandelingen voor bekkenfysiotherapie worden vergoed uit uw aanvullende verzekering. Ga eerst bij uw zorgverzekering informeren of u wel verzekerd bent voor bekkenfysiotherapie. Behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden betaald uit de basisverzekering. In de wachtkamer vindt u de tarieven voor onze behandelingen.

Voor bekkenfysiotherapie kunt u terecht bij:

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!