Ik heb pijn in mijn schouder

Klachten aan je schouders kunnen erg vervelend zijn. Je kan je schouder niet goed bewegen, je kan niet goed slapen of de pijn straalt door naar je arm. Samen met de fysiotherapeut zorg je ervoor dat jij je schouder weer pijnloos kan bewegen.

Wat zijn schouderklachten?

Bij schouderklachten heb je pijn in en rond jouw schoudergewricht. Soms kan je ook pijn ervaren in jouw bovenarm. De klachten kunnen acuut ontstaan of langzaam toenemen.

Soms kan bewegen leiden tot een toename van de klachten. Daarbij kunnen de klachten uitstralen naar jouw schouderbladen, nek of elleboog. 

Door de schouderklachten kan je beperkingen ondervinden in het dagelijks leven of met sporten.

 

Wat zijn schouderklachten?

Voorkomende klachten

Hoe ontstaat pijn aan mijn schouder?

Er zijn heel veel verschillende oorzaken voor pijn aan je schouder. Soms is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen, bijvoorbeeld bij overbelasting. Wanneer klachten geleidelijk zijn ontstaan, kunnen meerdere factoren ervoor zorgen dat je schouderpijn krijgt. Je fysiotherapeut zal samen met jou zoeken naar de oorzaak van het probleem.

De schouder

Je schouder is onderdeel van je schoudergordel. Deze bestaat uit je schouderblad, sleutelbeen en bovenarm. Ook je nek, bovenrug en ribben hebben invloed op de schoudergordel. Al deze gewrichten moeten goed samenwerken. Alle botdelen worden bewogen door veel verschillende spieren die op hun beurt ook weer goed moeten samenwerken.

Wat kan je doen bij schouderklachten?

Bij de meeste vormen van schouderpijn is het goed om de arm regelmatig te blijven gebruiken, ook al doet dit een beetje pijn. Wanneer de pijn extreem wordt is het beter om rust te houden. Scherpe pijnscheuten kan je voorkomen door snelle en/of plotselinge bewegingen te vermijden, niet te veel kracht te zetten en bovenhandse bewegen tijdelijk te verminderen. Beweeg dus rustig en gedoseerd.

Bewegen zorgt ervoor dat jouw schouder niet verstijft en in goede conditie blijft. Probeer, als dat gaat, door te gaan met jouw dagelijkse bezigheden. 

Als je veel pijnklachten ervaart na belasting (bijvoorbeeld bij sporten en/of het huishouden), geef de schouder dan wat rust. Na 1 à 3 dagen zou de pijn moeten afzakken.

Fysiotherapie bij pijn in je schouder

1

Tijdens een intakegesprek bespreekt de therapeut je klachten. Hij kijkt ook naar andere oorzaken die kunnen meespelen bij je klacht, zoals je activiteiten op werk, nekpijn, je leefstijl of de aanwezigheid van stress.

2

De fysiotherapeut onderzoekt de functie van je schouder tijdens een verder onderzoek. Hij stelt vast wat het probleem is en maakt een behandelplan. Eventueel maakt de therapeut een echo van je schouder.

3

Stap 3 is de start van de behandeling. Het verschilt per schouderklacht hoe de behandeling eruitziet. Vaak krijg je oefeningen voor thuis mee via de MijnZorgApp.