Ik heb pijn aan mijn nek

Klachten aan je nek kunnen erg vervelend zijn. Je nek kan stijf aanvoelen, de pijn kan uitstralen naar je hoofd of arm en soms zijn bepaalde bewegingen niet meer mogelijk. Samen met de therapeut vergroot je de beweging van je nek en kijk je naar andere factoren die pijn in je nek beïnvloeden, zodat de pijn in je nek afneemt.

Voorkomende klachten bij nekpijn

Heb je pijn aan je nek? Dan kan je te maken hebben met verschillende klachten. De meest voorkomende klachten bij pijn aan je nek zijn:

Ontstaan van nekpijn

Er zijn verschillende oorzaken voor nekpijn. De meest voorkomende oorzaak van pijn in je nek is overbelasting. Het kan een spier zijn die te veel heeft moeten doen, maar ook een gewrichtje van je nek kan pijn doen. Dit kan ontstaan doordat je lang in dezelfde houding hebt gezeten, een verkeerde beweging hebt gemaakt of een activiteit uitvoert die je nog nooit hebt gedaan.

De nek

Je nek bestaat uit 7 wervels met daartussen tussenwervelschijven. Aan de achterkant van de wervel zitten aan weerszijden gewrichtjes. Deze gewrichtjes zijn allemaal bedekt met kraakbeen. Om alle wervels heen zitten heel veel spieren. 

De tussenwervelschijven, de gewrichtjes en de spieren zorgen dat je nek soepel kan bewegen. Door de wervel heen loopt het ruggenmerg. Deze is erg goed beschermd door de wervel. Vanuit het ruggenmerg komen zenuwen die tussen twee wervels je nek verlaten en je schouders en armen aansturen.

Fysiotherapie bij nekpijn

1

Tijdens een intakegesprek bespreekt de therapeut eerst je klachten. Daarbij kijkt hij ook naar andere oorzaken die mee kunnen spelen bij je klacht, zoals angst, depressie, stress of eerdere nek-, rug- of schouderklachten.

2

De fysiotherapeut onderzoekt de functie van je nek tijdens een verder onderzoek. Hij stelt vast wat het probleem is en maakt een behandelplan. Vaak is dit ook gericht op het beïnvloeden van externe factoren. 

3

Stap 3 is de start van je behandeling. Tijdens je behandeling is het belangrijk dat je weer vertrouwen krijgt in je nek en je herstel. Zo vermindert de pijn in je nek.