Ik heb pijn aan mijn heup

Klachten aan je heup kunnen erg vervelend zijn. Je heup kan stijf aanvoelen, je loopt minder makkelijk of je hebt pijn als je ligt. Samen met de fysiotherapeut wordt er gekeken wat het beste is om te doen om de pijn in je heup af te laten nemen.

Voorkomende klachten bij pijn aan je heup

Heb je pijn aan je heup? Dan kan je te maken hebben met verschillende klachten. De meest voorkomende klachten bij pijn aan je heupgewricht zijn:

Hoe ontstaat pijn aan mijn heup?

Er zijn veel verschillende oorzaken voor pijn aan of rond je heup. Soms is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen, bijvoorbeeld bij overbelasting. Wanneer klachten geleidelijk zijn ontstaan, kunnen meerdere factoren ervoor zorgen dat je heuppijn krijgt. Je fysiotherapeut zal samen met jou zoeken naar de oorzaak van het probleem.

Is je heupgewricht stijf, voel je druk aan de voorkant van je heup en heb je moeite om je been opzij te doen? Dan kan het zijn dat de pijn in je knie komt doordat de kwaliteit van het kraakbeen vermindert. Het wordt dunner en onregelmatiger. De pijn komt hierbij door kleine ontstekingsreacties in de heup. Dit noemen we ook wel artrose. Artrose is wat anders dan slijtage. Slijtage is een natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden waarbij het kraakbeen heel langzaam dunner wordt.

Er is geen samenhang gevonden tussen de mate van slijtage en/of artrose en de mate van pijn die wordt ervaren. Daarom is het niet altijd nodig om een röntgenfoto te maken.

Gelukkig is de pijn goed te behandelen via oefentherapie. Het is bekend dat mensen die letten op hun beweging, gewicht, voeding, angst- en stressniveau én genoeg kracht hebben in hun spieren, minder last hebben van pijn bij artrose.

Heb je pijn aan de zijkant van je heup? Dan kan het zijn dat de pijn in je heup komt door een ontsteking of beschadiging van een slijmbeurs of pees. We spreken dan van een slijmbeursontsteking. Dit is een zeer zeldzame aandoening die we in de praktijk bijna niet tegenkomen. Zodra we twijfelen maken we een echo van je heup. Zo kunnen we direct zien of er sprake is van een slijmbeursontsteking aan je heup of dat er iets anders aan de hand is. 

Pijn aan je heup kan ook veroorzaakt worden door problemen aan je rug of knie. Bij rugproblemen straalt de pijn vaak uit richting je heup. Ook knieproblemen kunnen ervoor zorgen dat jij je heup te veel belast. De fysiotherapeut onderzoekt of de pijn aan je heup komt door je rug of knie.

Het heupgewricht

Het heupgewricht wordt gevormd door de heupkom in het bekken en de kop van het bovenbeen. Beide delen zijn bedekt met een dikke laag kraakbeen. Het gewricht wordt omringt door het gewrichtskapsel voor stevigheid. De heup wordt omringt door veel spieren, zodat het voldoende stabiliteit heeft om te kunnen staan en lopen. Tegelijkertijd moet de heup flexibel genoeg zijn om te kunnen hurken, knielen en traplopen. Tevens bevinden zich meerdere slijmbeurzen in de heup die de spieren rond het gewricht beschermen tegen te veel wrijving.

Fysiotherapie bij pijn aan je heup

De fysiotherapeut behandelt je als je pijn hebt aan je heup.
De behandeling loopt als volgt:

1

Tijdens een intakegesprek bespreek je met de fysiotherapeut je klachten. Daarbij kijkt de therapeut ook naar andere oorzaken die mee kunnen spelen bij je klacht.

2

De fysiotherapeut onderzoekt de functie van je heup, rug en knie tijdens een verder onderzoek. De therapeut stelt vast wat het probleem is en stelt op basis hiervan een behandelplan op.

3

Stap drie is de start van de behandeling. Tijdens je behandeling kan jij je heup steeds beter bewegen en versterk je de spieren rondom je heup. Zo vermindert de pijn aan je heup.

De fysiotherapeut kan een echo maken om een slijmbeursontsteking of spierscheuring uit te sluiten. Zo weet je zeker dat de behandeling die de therapeut opstelt, de juiste is.