Echografie

Met echografie maken we (bewegende) opnames van het houdings- en bewegingsapparaat. We kunnen pezen, spieren, banden, slijmbeursen, botten en gewrichten zien. Echografie is dé manier om twijfels weg te nemen en vermoedens te bevestigen door het stellen van een diagnose. Met echografie verbeteren wij onze behandelingen!

Echografie door de fysiotherapeut

Echografie door de fysiotherapeut

De fysiotherapeut kan echografie inzetten als aanvullend onderzoeksmiddel naast het reguliere lichamelijk onderzoek en het intakegesprek, om een diagnose vast te stellen of juist om aspecten uit te sluiten. Door het echografisch onderzoek kan de fysiotherapeut een betere diagnose stellen en daarbij een gespecialiseerder behandelplan maken. Het kan voorkomen dat we je toch niet kunnen helpen. Een fysiotherapeut is niet opgeleid tot radioloog. Daarom verwijzen wij je indien nodig door naar een huisarts of specialist.  

Met welke klachten maak je een echo?

Heb je last van één of meerdere van de volgende klachten?
Dan kan de fysiotherapeut beslissen om echografie in te zetten. Dit is aan de fysiotherapeut om te bepalen. 

Echografie kan door de fysiotherapeut niet gebruikt worden bij klachten aan de romp, zoals bij rug, nek of buikklachten omdat ze hier niet voor opgeleid zijn.

Hoe werkt echografie?

Bij echografie wordt gebruikgemaakt van hoogfrequente geluidsgolven, die voor het menselijk gehoor niet waarneembaar zijn. De geluidsgolven worden het lichaam ingezonden door een transducer (kleine scanner, taster) direct op de huid te plaatsen. De transducer is een apparaatje dat geluidsgolven kan zenden en ontvangen. Om het geluid goed te kunnen ontvangen en uitzenden, wordt er gel aangebracht tussen de transducer en de huid. Het uitgezonden geluid wordt door de organen/botten in het lichaam teruggekaatst. Het teruggekaatste geluid wordt door een computer in een elektrisch signaal omgezet, waardoor op de monitor een beeld ontstaat. Dit beeld kan door de fysiotherapeut beoordeeld worden.  

Diagnose vaststellen

Echografie is bedoeld om een diagnose vast te stellen. Wat voor diagnoses kunnen hieruit voortkomen?

Enkele voorbeelden zijn:

Voordelen

Echografie biedt verschillende voordelen. Eén ervan is dat het gewricht bewogen kan worden tijdens het maken van de echo. Dit kan niet bij röntgenopnames of een MRI-scan.  

Tijdens het onderzoek kan je aangeven waar en bij welke bewegingen de klachten toenemen. De fysiotherapeut kijkt naar de echo terwijl jij bepaalde bewegingen uitvoert. Zo kan de fysiotherapeut direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden die hij ziet, in combinatie met het lichamelijk onderzoek en het verhaal wat jij vertelt.

Tarieven

De basisverzekering vergoedt echografie niet. Ben je benieuwd of jij recht hebt op een vergoeding uit het aanvullende pakket? Dit is afhankelijk van jouw verzekering. Neem hiervoor contact op met jouw zorgverzekeraar of lees de polis van je zorgverzekering.  

Ben jij benieuwd naar onze tarieven? Lees deze dan op onze tarieven pagina.