Duizeligheid

Last van duizeligheid?

Iedereen is wel eens duizelig geweest. Toch is de klacht erg moeilijk te omschrijven. Vaak klagen mensen over een draaiend gevoel, alsof de wereld om hen heen tolt. Soms ook over een dizzy gevoel in het hoofd. Vaak gaat het gepaard met klachten als misselijkheid, braken en overmatig zweten. Duizeligheid is vooral lastig, maar maakt je ook onzeker.

 

Normaal gesproken wordt het evenwicht perfect gestuurd; zo werken de ogen, de kleine hersenen, de halswervelkolom en het evenwichtsorgaan samen. Voortdurend vindt hier een uitwisseling van signalen plaats, waardoor wij ons normaal in de ruimte kunnen bewegen.

Maak afspraak

Als een patiënt klaagt over duizeligheid, is het bewegen ten opzichte van de omgeving verstoord. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan duizeligheid onder andere voorkomen bij een te lage bloeddruk of bij bepaald medicijngebruik. Ook kan de duizeligheid voortkomen uit klachten die hun oorsprong vinden in de halswervelkolom of het evenwichtsorgaan. Bij deze laatste twee oorzaken van duizeligheid kan fysiotherapie vaak uitkomst bieden.

 

Ons evenwichtsorgaan, gelegen in het binnenoor, bestaat uit 3 kanalen waarin zich vloeistof bevindt. Bij het bewegen van het hoofd beweegt deze vloeistof wat door de hersenen wordt geregistreerd. De hersenen geven signalen aan de spieren, waardoor men in evenwicht blijft. Wanneer er een verstoring optreedt in het evenwichtsorgaan, komen de signalen niet goed door naar de hersenen. Vaak is dit een gevolg van vorming van oorkristallen in de kanalen. Dit kan een draaisensatie opleveren of de neiging tot omvallen.

Wat bieden wij u?

Als u bij ons in de praktijk komt, zal de fysiotherapeut in eerste instantie een intake doen. Vervolgens vindt er een bewegingsonderzoek plaats en een aantal testen. Bij duizeligheid die voortkomt uit het evenwichtsorgaan kan de fysiotherapeut u helpen door middel van bepaalde bewegingsmanoeuvres en/of oefenprogramma’s.

 

Kijk voor meer informatie over duizeligheid op:
https://duizeligheidsnetwerkzwolle.nl/

Voor duizeligheid kunt u terecht bij:

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!